Huvudlöss är ett vanligt problem bland skolbarn och Friskolan Lyftet är tyvärr inte förskonade. De dyker upp lite då och då.
Att en elev får huvudlöss har ingenting med dålig hygien att göra och man kan inte tvätta bort huvudlöss. Tvärtom. Lössen trivs bra i nytvättat hår, och ett långt hår drar inte till sig löss lättare än kort hår.
Smitta
Huvudlöss smittar främst genom närkontakt huvud mot huvud under en minut eller längre. Löss kan alltså sprida sig genom att man t.ex. sitter nära varandra i tv-soffan, ligger och läser en saga på kvällen, spelar lagsport där man står tätt i ring med huvudena ihop och ”peppar” varandra, dansar en tryckare på disco eller sitter tätt ihop framför datorn eller mobiltelefonen. Löss kan spridas barn emellan men även mellan barn och vuxna.
Huvudlöss kan även spridas via kammar, hårspännen, mössor och liknande, även om risken är liten då en lus överlever högst ett till två dygn utanför hårbotten. Det är främst om något av föremålen har använts av en person som har löss under de senaste timmarna som smitta kan överföras.
Huvudlusen trivs endast i människans hårbotten, så man blir alltså inte smittad av djur.
Vem som helst kan råka ut för huvudlöss genom olika omständigheter, löss är inte tecken på dålig hygien.
Huvudlusen sprider inte vidare bakterier, virus eller någon infektionssjukdom.
Symtom
Klåda och små skrapsår i hårbotten, främst runt öron och nacke där huvudlössen trivs bäst. Klåda förekommer dock inte alltid. Svarta prickar eller pulver på huvudkudden kan vara tecken på huvudlöss.
Behandling
Huvudlöss hittas säkrast genom att man kammar igenom håret med så kallad luskam som finns att köpa på apotek. Det underlättar att kamma håret med balsam. Det är lättare att se nedfallande löss om håret kammas över en spegel eller ett vitt papper. Använd förstoringsglas.
Undersök hela familjen och eventuellt också lekkamrater och vuxna som barnet kan ha haft en längre kontakt med, huvud mot huvud.
Huvudlöss behandlas med receptfria preparat som finns att köpa på apotek. Bruksanvisningen måste följas noggrant och endast den som har huvudlöss ska behandlas. Oftast rekommenderas att man upprepar behandlingen efter sju dagar. Det är nämligen inte säkert att lössens ägg dör vid första behandlingen.
För att undvika återsmitta bör alla som har löss behandlas samtidigt.
Använda kammar, borstar och mössor kan rengöras eller frysas i två dygn.
Eleven kan gå till skolan direkt efter första behandlingen.
Ytterligare information kring huvudlöss finner ni på följande sidor:
Information om huvudlöss på flera språk1177vårdguiden.se
Vårdhandboken.se
Lus.se Lössguiden.seApoteket.se