FÖRE PRAO
Praoblankett
När du har ordnat din praoplats är det viktigt att du, din vårdnadshavare och arbetsgivaren fyller i skolans PRAOblankett. Denna ska du sedan lämna in till din klasslärare innan du kan påbörja din prao. Enligt regler från Arbetsmiljöverket måste PRAOblanketten vara helt ifylld med underskrift av både arbetsgivare och din vårdnadshavare för att godkännas.
Riskanalys
När du har ordnat din praoplats är det även viktigt att arbetsgivaren tar del av och fyller i skolans Riskanalys-blankett. Denna ska du sedan lämna till din vårdnadshavare för underskrift. Och sedan lämnar du in blanketten till skolan. Enligt regler från Arbetsmiljöverket måste en riskanalys av praoplatsen vara utförd innan du kan påbörja din prao.
UNDER PRAO
Arbetstid
Din arbetstid ska följa arbetsplatsens tider så långt som möjligt. Dock finns vissa rekommendationer då det gäller arbete och prao för ungdomar och dessa är att du inte får jobba mer än 8 timmar per dag. Du får heller inte börja före klockan 06.00 eller sluta efter klockan 20.00.
Lunch
Om din praoplats ligger i närheten av Friskolan Lyftet ska du i första hand äta din lunch på skolan. I annat fall får du ta med dig matlåda hemifrån.
Arbetskläder
Om du behöver arbetskläder ordnar praoplatsen med detta.
Handledare
Du kommer att få en handledare på arbetsplatsen som hjälper dig under din praotid. Om något problem uppstår under din prao är det i första hand din handledare som du ska vända dig till. Om det inte går att lösa problemet kontaktar du skolan.
Arbetsuppgifter
Det finns lagar och regler för vad ungdomar inte får arbeta med på grund av att arbetsuppgifterna är för riskfyllda. Vad som gäller står att läsa i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö och det är upp till skolan och praoplatsen att ha kunskap om dessa. Du kommer att få med dig Arbetsmiljöverkets broschyr Så får barn och ungdomar arbeta som du ska lämna till din handledare.
Närvaro och omdöme
Närvaro under prao är lika viktig som närvaro i skolan. När du är på prao är det viktigt att passa de arbetstider som du har fått.
Om du blir sjuk under din prao ska din vårdnadshavare anmäla detta både till praoplatsen och till skolan på morgonen varje sjukdag.
Omdöme
Du kommer att få med dig en blankett som du ska lämna till din handledare. På blanketten fyller handledaren i din närvaro och ger ett litet omdöme om hur du har varit på din praoplats. Blanketten ska du sedan lämna in till din klasslärare efter att praon är avslutad. Sista dagen på din praoplats är det viktigt att du ser till att få din närvaro- och omdömesblankett ifylld och underskriven av din handledare.
Att tänka på
Du kommer att få uppgifter från skolan som du ska redovisa på olika sätt. Försök att ta reda på så mycket du kan under din prao. För anteckningar och prata, eller till och med intervjua, olika personer på arbetsplatsen.
Är detta något jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden? En sådan fråga kan vara bra att fundera på när du är ute på prao.
Fråga gärna vad de som arbetar på stället har för utbildning, om det krävs något speciellt för att kunna jobba inom det yrket, vad de tycker är bäst och sämst med jobbet, och så vidare.
Om det inte är ett jobb du skulle vilja ha, fundera då på vad som inte var kul och varför, fanns det något i arbetet som var intressant och roligt? Vilka andra typer av jobb tror du att du hade trivts bättre med?
Det kan vara bra att börja fundera på sådana här saker inför ditt kommande gymnasieval.